Największa tegoroczna bezglutenowa impreza w Polsce już wkrótce – 15 i 16 czerwca w Warszawie. Zapraszamy wszystkie osoby zainteresowane tematyką nietolerancji glutenu i diety bezglutenowej. Wstęp bezpłatny!
Patroni EXPO:
Przygotowaliśmy mnóstwo atrakcji zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych – zapraszamy więc całe rodziny. Staramy się bardzo, aby podczas EXPO każdy znalazł coś dla siebie. Nie tylko dla ciała, ale także dla ducha.
A co się będzie działo podczas Gluten Free EXPO IV?
Wystawcy
W Strefie Wystawców kilkadziesiąt firm z Polski i zagranicy zaprezentuje swoje bezglutenowe produkty, w tym mnóstwo nowości. Radzimy zaopatrzyć się w gotówkę i wygodne buty :) Będą degustacje, prezentacje bogatej oferty produktów (nie tylko spożywczych), które nie zawsze są łatwo dostępne – to wszystko w jednym miejscu na hali wystawowej. Główni Partnerzy EXPO to firmy DR. SCHÄR, INCOLA GLUTEN FREE, BALVITEN, LIVITY i POLFOODS (SOTELLI).
Na targach zaprezentują się ponadto następujący Wystawcy (marki): LIGHTBOX, BEZGLUTEN, AMARELLO, PIĘĆ PRZEMIAN, POPCROP & BLUECORN, SANO GLUTEN FREE, BEZGLUTENOWY HERT, NUTRIBULLET, PUFFINS, SUN-VITA, MACRO BIOS BAR, RETTENMAIER POLSKA, DROBIMEX, GLUTENEX, ZAKRĘCONA KAWIARENKA, BIEDRONKA, GRANO, ZDROWA MICHA BISTRO PIEKARNIA, SIN GLUTEN, MOMMO GOOD FOOD, GOSPODA U WIEDŹMY, PUTKA BEZ GLUTENU, DENVER FOOD, VITA OAZA, PIEKARNIA CUKIERNIA JARZĘBIŃSCY, NATURAL, ATELIER SMAKU, SPORT FUN, HAMAK TUR, SOLIGRANO, NIRO – BIO, TOMATY.PL – NASH PRODUKT, APLIKACJA BEZGLUTENU, SZARŁAT M I W LENKIEWICZ, ALFA POLSKA, LODZIARNIA IL MIJO, FRIENDLY FOOD, PROVENA, ALAB LABORATORIA, CELIKO S.A., NESTLÉ CORN FLAKES, OLEJOWY RAJ, EUROIMMUN DNA, LABORATORIUM SYNLAB, MOILAS GLUTEN – FREE, CENTRUM REHABILITACJI HIPERBARYCZNEJ ATAMED, KONSPOL, API FOOD – KUCHNIA WŁOSKA, FIFIFO.
Blogerzy i wydawnictwa obecne na EXPO: MAGAZYN HIPOALERGICZNI, WYDAWNICTWO DRUGA STRONA, NATCHNIONA.PL, MAMA ALERGIKA GOTUJE, BEZGLUTENOWA MAMA, GRUPA HELION, PZWL WYDAWNICTWO LEKARSKIE, E!STILO, FOOD FORUM.
Strefa Porad i Badań – lekarze, dietetycy, laboratorium
Gluten Free EXPO IV oragnizujemy z okazji XIII Międzynarodowego Dnia Celiakii, proponujemy zatem również bogaty program medyczny i edukacyjny. Przez cały czas trwania imprezy dostępni będą dietetycy o różnych specjalizacjach. Będzie można z nimi porozmawiać i uzyskać bezpłatną poradę dietetyczną. Dodatkowo będzie możliwość porozmawiania z gastroentereologiem dr Jarosławem Witkowskim (piątek), z gastroenterologiem i pediatrą dr Katarzyną Kondej-Muszyńską (piątek) oraz reumatologiem dr Edytą Biernat-Kałużą, założycielką Centrum Medycyny Żywienia i Stylu Życia (piątek) oraz wybitnym specjalistą alergologiem i gastrologiem Profesorem Maciejem Kaczmarskim (sobota), psychiatrą dr Iwoną Grobel (sobota) i gastroenterologiem dr Piotrem Zimnickim (sobota).
W piątek pielęgniarki z PWSZ w Ciechanowie, a w sobotę studenci dietetyki z SGGW będą sprawdzać nam poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz prowadzić pomiar składu ciała. Natomiast w sobotę, dzięki uprzejmości Polskiego Stowarzyszenia Hashimoto, będziemy mogli poddać się bezpłatnemu badaniu tarczycy (USG). Natomiast panie z Fundacji Dr Marchewka za pomocą komputera sprawdzą czy nasze oczy funkcjonują bez zarzutu.
Laboratorium ALAB będzie prowadziło punkt pobrań, w którym będzie można wykonać szereg badań w promocyjnych cenach (np. badanie genetyczne, zonulina, magnez, żelazo, wapń, pakiet tarczycowy, glutenowy itd).
Scena, Strefa Spotkań i Strefa Relaksu
Podczas dwóch targowych dni wiele wydarzy się również w centralnej części hali targowej i na scenie. Odbędą się pokazy kulinarne – przede wszystkim naszego gościa specjalnego Karola Okrasy, ale także firmy Dr. Schär, Joli Słomy i Mirka Trymbulaka oraz Katarzyny Jankowskiej (MAG).
Będziemy rozmawiać z naszymi gośćmi specjalnymi – wybitnymi lekarzami i specjalistami (wymienionymi wcześniej w Strefie Porad i Badań) oraz autorami książek o tematyce bezglutenowej, przede wszystkim z Iwoną Zasuwą, autorką bestselerowej „Smakoterapii”. W sobotę Anna Popek poprowadzi z naszymi gośćmi debatę pt. „Dieta bezglutenowa – moda czy konieczność?”.
Rozstrzygniemy także konkurs na Najsmaczniejsze Pieczywo Bezglutenowe 2018 roku, a podczas całej imprezy autorzy aplikacji FIFIFO będą prowadzić konkurs pt. „Bezglutenowe podchody” (z atrakcyjnymi nagrodami).
Na zmęczonych czeka Strefa Relaksu i kawiarenka z pyszną kawą, innymi napojami i bezglutenowymi przekąskami. Zrelaksować się będzie można także w specjalnej komorze hiperbarycznej!
Stoisko Stowarzyszenia
Na naszych stoiskach będzie można podpisać petycję „Stop dyskryminacji osób z celiakią – domagamy się refundacji!”, spotkać się z osobami na co dzień pracującymi w Stowarzyszeniu, otrzymać bezpłatne materiały edukacyjne dotyczące celiakii i diety bezglutenowej. Uwaga – rodzice małych bezglutenowców otrzymają nasz nowy poradnik „Diecko na diecie bezglutenowej – w szkole, na wyjeżdzie, na urodzinach”, a dzieci bajkę terapeutyczną „Rycerskie gofry”.
Strefa Dzieci
Z okazji Bezglutenowego Dnia Dziecka na naszych najmłodszych czeka moc atrakcji – o wszystkich piszemy w oddzielnym poście tutaj. Zapraszamy wszystkie dzieci! Ich rodziców należących do Stowarzyszenia prosimy o zgłoszenie obecności – każde zgłoszone bezglutenowe dziecko dostanie od nas upominek!
Bardzo ciężko pracujemy, aby ta impreza była niezapomnianym świętem dla wszystkich bezglutenowców – przyjdźcie koniecznie! Spotkajmy się na EXPO!