Wyniki konkursu na Najsmaczniejsze Pieczywo Bezglutenowe 2018 roku
Organizując nasz konkurs postanowiliśmy stworzyć w nim więcej kategorii, głównie w związku z dynamicznym rozwojem rynku bezglutenowego pieczywa. Produkty zostały podzielone na cztery kategorie: pieczywo tradycyjne – chleb świeży, pieczywo tradycyjne – chleb o przedłużonej trwałości, pieczywo chrupkie oraz pieczywo tradycyjne – bułki. W konkursie startowało w sumie 14 firm posiadających licencję na używanie znaku Przekreślonego Kłosa z ogólną liczbą 46 produktów. Ogłoszenie wyników oraz wręczenie statuetek i dyplomów miało miejsce podczas Gluten Free EXPO IV. Poniżej przedstawiamy wyniki:
Kategoria: pieczywo tradycyjne – chleb świeży
W konkursie wzięło udział 15 produktów, 8 firm. Oddano łącznie 1310 głosów w tej kategorii.
I miejsce – Putka, chleb owsiany
II miejsce – Putka, chleb rustykalny
III miejsce – Piekarnia Cukiernia B&J Jarzębińscy – chleb bezglutenowy wieloziarnisty
Kategoria: pieczywo tradycyjne – chleb o przedłużonej trwałości
W konkursie wzięło udział 9 produktów, 5 firm. Oddano łącznie 552 głosy.
I miejsce – GFS Poland, marka Incola, chleb świeży z ziarnami
II miejsce – Balviten, chleb jasny
III miejsce (są dwa miejsca ex aequo) Balviten, chleb nasz ulubiony oraz GFS Poland, marka Incola, chleb Vitalfit
Kategoria: pieczywo chrupkie
W konkursie wzięło udział 11 produktów, 7 firm. Oddano łącznie 663 głosy.
I miejsce – Good Food, extra cienkie solone wafle kukurydziane
II miejsce – Good Food wafle kukurydziane „Oregano i Chia”
III miejsce – Kupiec, wafle ryżowe z czarnuszką
Kategoria: pieczywo tradycyjne – bułki
W konkursie wzięło udział 11 produktów, 6 firm. Oddano łącznie 1110 głosów. Bułek niestety nie byliśmy w stanie podzielić na bułki świeże i bułki o przedłużonej trwałości – może asortyment się powiększy i w następnej edycji konkursu będziemy mogli już wprowadzić taki podział.
I miejsce – Putka – bułka z ziarnami
II miejsce – Putka, bułka hamburgerowa
III miejsce – Piekarnia Cukiernia B&J Jarzębińscy, bułki wieloziarniste bezglutenowe
Serdecznie gratulujemy wszystkim laureatom konkursu i trzymamy kciuki za wszystkich naszych producentów, aby proponowali nam coraz więcej smacznych bezglutenowych wypieków.