Czym była spowodowana decyzja o wyspecjalizowaniu się w produkcji bezglutenowej?
Rozpoczęcie produkcji bezglutenowej było skutkiem rosnących potrzeb konsumentów. W czasach gdy powstawał nasz zakład, firm specjalizujących się w tej dziedzinie właściwie nie było. Osoby będące na diecie bezglutenowej musiały się zdać praktycznie na siebie. Na początku działalności nasza firma wytwarzała jedynie 11 produktów. Zwiększenie zainteresowania naszymi wyrobami zaowocowało tym, że aktualna oferta handlowa liczy ich niemal 200! Są to nie tylko chleby czy bułki, które stanowią podstawę produkcji, ale także różnego rodzaju ciastka, makarony, płatki śniadaniowe, chrupki, mąki oraz mieszanki ciast w proszku.
Bogata oferta Państwa firmy obejmuje wyroby piekarnicze, cukiernicze, makarony, mieszanki ciast w proszku, produkty ekstrudowane. Jakich nowości możemy się spodziewać w nadchodzącym roku?
Cały czas staramy się dostosowywać nasz asortyment do oczekiwań klienta, dlatego modernizujemy nasze urządzenia i inwestujemy w nowe technologie. W tym roku uruchomiliśmy nową linię wypiekową do produkcji ciastek kruchych. Naszym celem na najbliższy rok jest rozszerzenie asortymentu ciastkarskiego.
Współpracujemy od wielu lat, jak oceniają Państwo nasze kontakty? Jakie korzyści przyniosło przystąpienie do Europejskiego Systemu Licencyjnego?
Europejski System Licencyjny daje klientowi poczucie bezpieczeństwa. Dla nas jest to najważniejsze. Klient, widząc licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa na opakowaniach naszych wyrobów, wie, że są to produkty wolne od glutenu, co zostało potwierdzone systematycznymi badaniami laboratoryjnymi. W ostatnich latach, w dużej mierze dzięki działalności Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, wzrosła świadomość konsumenta na temat diety bezglutenowej. Klient chętniej wybiera wyrób ze znakiem Przekreślonego Kłosa niż inny produkt naturalnie bezglutenowy bez tego znaku. Nam jako przedsiębiorstwu system licencyjny ułatwia również kontakty z klientami zagranicznymi, gdyż obowiązuje w całej Europie.
My jesteśmy fanami śliwek w czekoladzie :). Jakie jeszcze produkty Gluteneksu podbiły serca konsumentów?
Oprócz śliwki kalifornijskiej w czekoladzie stałym zainteresowaniem cieszą się ciastka owsiane, paluszki i snacki paprykowe. Jeśli chodzi o pieczywo, od początku działalności naszej firmy liderem sprzedaży jest chleb kanapkowy. Coraz liczniejsze grono fanów mają również nasze chleby vitalne oraz kołacz poznański. Warto również wspomnieć o grupie wyrobów bez dodatku cukrów, które także cieszą się dużą popularnością.
Z perspektywy lat doświadczenia na rynku bezglutenowym, jakie zmiany i trendy obserwują Państwo obecnie?
Ostatnimi czasy coraz częściej mówi się o tzw. alergiach krzyżowych. Osoby będące na diecie bezglutenowej z różnych przyczyn nie mogą również spożywać mleka, jaj czy soi. Jest to utrudnione zadanie dla producentów żywności. Staramy się wychodzić naprzeciw każdemu konsumentowi, dlatego też w naszej ofercie znaleźć można kilka wyrobów, które nie zawierają żadnych alergenów.