W pierwszym roku licencjonowania produktów bezglutenowych w ofercie firmy znajdowały się cztery wyroby. Dzisiaj jest ich ponad jedenaście. Wśród nich ryby z przyprawami, grillowane czy choćby z papryczkami piri-piri. Jak Państwo oceniają rynek produktów bezglutenowych po tych kilku latach?
Rynek produktów bezglutenowych to rosnąca w systematyczny sposób kategoria, obejmująca również przetwory rybne. Świadomość konsumentów w zakresie żywienia wzrasta, w tym konieczność stosowania diety bezglutenowej, ale również i moda na nią. Obserwujemy także rosnący trend rynkowy na produkty certyfikowane, z wiarygodnym pochodzeniem składników czy składem produktów. Trend tzw. „czystej etykiety” opierający się na prostym czytelnym składzie, gdzie rozwinięcie słowa BEZ jest kluczowe (bez glutenu, bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku).
Charakterystyczny Przekreślony Kłos to nie tylko gwarancja, iż w składzie produktu nie ma niepożądanego dla osób będących na specjalnej diecie glutenu, ale również znak przyciągający konsumenta, który szuka zdrowej przekąski rybnej o naturalnym składzie.
Czy Polacy lubią ryby?
Spożycie ryb w Polsce utrzymuje się na stałym poziomie, choć niestety daleko nam jeszcze do poziomu, jaki obserwuje się w krajach Europy Zachodniej, Skandynawii czy innych krajach bałtyckich.
Firma Graal, dostarczając produkty wysokiej jakości, zdrowe i bez konserwantów, w puszkach bez BPA (szkodliwego bisfenolu), ma na celu przekonanie konsumentów do zwiększonej konsumpcji ryb w codziennym menu. Ponad połowa Polaków uważa zdrowe odżywianie za podstawę działań na rzecz poprawy stanu zdrowia, a 75% Polaków uważa, iż ryba w puszce jest zdrowa, dlatego proponujemy różne gatunki ryb i różnorodne wersje smakowe, konsekwentnie uświadamiając konsumentom wartość spożywania ryb.
Po jakie gatunki ryb najczęściej sięga statystyczny Polak?
Królową ryb w puszkach jest niezmiennie makrela. Polacy również kochają tuńczyka, głównie jako podstawę do przygotowania wielu dań, tradycyjnego śledzia w nowoczesnych odsłonach, nie zapominają też o szprocie.
Graal jest nadal jedynym producentem wyrobów rybnych w Polsce znakującym produkty bezglutenowe licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa. Jak Państwo myślą, z czego to wynika?
Produkcja produktu bezpiecznego dla osób wymagających specjalnej diety bezglutenowej to proces wymagający zachowania wysokiej jakości składników wolnych od glutenu, spełnienia specjalnych wymogów produkcyjnych i certyfikacyjnych. Jako lider rynku oferujemy produkt również dla węższej grupy odbiorców, poszukujących produktu specjalistycznego, bezpiecznego i smacznego.
Czy zamierzają Państwo rozwijać ofertę produktów bezglutenowych np. o sałatki z dodatkiem ryb?
Graal nieustannie poszukuje innowacyjnych produktów, zgodnie z oczekiwaniami współczesnego konsumenta. Z pewnością produkty certyfikowane Przekreślonym Kłosem potwierdzają, iż Graal rozumie wymogi współczesnego rynku i nieustannie wychodzi im naprzeciw, podkreśla tym również bezpieczeństwo stosowania i jakość produktu. Pracując nad nowymi produktami, bierzemy również pod uwagę potrzeby klientów na diecie bezglutenowej.